21 Ağustos 2007

Geleneksel Balmumu Ayrıştırması

Bal hasadında sır alma işlemi sonrası ortaya çıkan sır mumları , balları iyice süzüldükten sonra arılıktan bir hayli uzak yerde biraz riskli olsa da bölgede bal akımı devam ettiğinden gölgede bir yerde arılara iyice temizlenmeleri için sunulmuştur.

Arılar yoğun olarak ziyaret etmekte ve gerekli temizliği yapmaktalar..

İyice temizlenen sır mumları artık balmumu ayrıştırması için hazır hale gelmiş durumdadır.
Kararmış ve bozulmuş siyah peteklerin ayrıştırma işlemi de aynı yöntemlerle yapılmakta olup; sır mumlarına nazaran daha fazla atık malzeme olması sebebiyle daha büyük bir su havuzuna sağılma durumu gerektirmektedir.

Bu iş için en uygun çuval olarak keten pamuk çuvalı veya bu yıl kullandığımız gibi tane kahve çuvalı olabilir. Çuvalın içersine ayrıştırılacak mumlar doldurulur. Büyük bir kazan içersine su konarak kaynaması sonrası çuval kazan içersine salınır..

Bu konu ile Şenol hocanın dayının arılığa yaptığı ziyaretteki sohbette aldığımız ikaz üzerine çuvalı kazana oturtmadan önce alt kısma bir tuğla konması gerekiyor yapışmaması için. Olur da birileri bu tekniği kullanmaya kalkar yapışmasın çuval..

Dikkat edilmesi gereken konu hem çuvalın hem de ortaya çıkacak ürün olan balmumunun çok yanıcı malzeme olması sebebiyle kontrolün elden bırakılmamasıdır.


Su iyice ısındıktan sonra zaman zaman çuval karıştırılarak balmumunun çıkması sağlanır. Su üzerindeki sarı renkte görünen sıvı balmumunun ta kendisidir. Peki nasıl dönüştüreceğiz bunu balmumu haline..



Uygun bir uzun saplı metal kap ile su üzerindeki sarı renkli sıvı alınır.


Yakınınızda bulunduracağınız içerisi soğuk su ile doldurulmuş başka bir kaba boşaltılır. İşin en zevkli anlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Sarı sıvı altın gibi muma dönüşmeye burada başlıyor...

Bir kaç işlem sonrası içersine atılan sıvı balmumu ile karışan sıcak su dolayısı ile kovadaki su ısınır ve balmumunu donduramaz hale geldiğinden içerisine soğuk su ilavesi yapılmalıdır... Bu bölümde de zevk vardır. Nasıl güzel donarlar ... Bu kovadaki mumlar alındıktan sonra su boşaltılarak tekrar soğuk su doldurularak işleme devam edilir.

Daha sonra kovadaki biriken balmumları el ile alınarak suları sıkılır ve uygun bir yere sularının süzülmesi için konulur.

Bu işlem sonrası tüm mumlar ayrıldıktan sonra büyük kazana az miktarda su konulur ve az ateşte bu elde edilen mumlar kazana atılır... Tüm mumlar eridikten sonra uygun büyük kaplara bu mumlar dökülür ve soğumaya bırakılır.. İyice donan kalıp mumların altına varsa yine çökmüş olan kirli malzemeler kazınarak depoya alınır.. Balmumu depolanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus balmumunun çevresinde emici özelliği sebebiyle koku yayıcı malzemeler bulundurulmamalıdır.

Aslında en can alıcı nokta şudur ki ;

Elde edilen balmumları derhal sisteme sokulmalı ve Türk arılığının hizmetine kılavuz petek yapılmak üzere petek üreticilerine ulaştırılmaldır. Yurtdışından kesin olarak bilmiyorum ama eğer geliyorsa balmumu ithali yapılıyorsa çok yazık derim..

Çünkü bu ülkede tüm arıcıların stoklarındaki balmumlarını sisteme soksak hiç ihtiyaç kalmaz diye düşünüyorum. Bu kanıya nerden vardım derseniz dayımın stoklarını görünce başka ne düşünebilirim ki...

Bunları niye vermedin diye sorduğumda ne zararı var ki burada durmasında bedava mı vereyim cevabını aldığımda haksız da sayılmaz..

Petek üreticilerinden eğer kılavuz petek alır iseniz verdiğiniz mumun ücreti ile sadece balmumu verir ve kılavuz petek almazsanız mumun ücreti arasındaki farkı anlatacak bir tane petek üreticisi çıkabilse bu ülkede bir yerlere geliriz. Stok yapan arıcılara nasıl hak vermeyelim şimdi. Kılavuz petek ne kadar lazım ise o kadar sisteme balmumu vermenin mantığı çok doğru .. Olması gereken bu mu konusu bizim konumuz değil elbette ... Yurtdışından balmumu almaya devam edin sizler.. Ben iddia ediyorum 5 yıl bu ülkeyi idare edecek balmumu stoğu arıcıların depolarında hem de uygunsuz koşullarda bekliyor.. Ben boşluğa sesleneyim de duyması gerekenler belki duyarlar..

Hiç yorum yok: