21 Eylül 2007

Kek (Katı Besleme ve Hazırlanışı)

Kek.... Ne zaman verileceği ve neden verilmesi gerektiği konusunda sürekli tartışmalar yaşanan bir katı besleme malzemesi...
Dün arılıkta kontrolde ana arı kafesinden artan küçük bir kek parçasını besleme kabının ön kısmına atıp kapamıştık. Daha sonra yaptığımız kontrolde manzara bu şekilde arkadaşlar hemen yığılmışlar...
Peki katı besleme kapsamında kullanılan keki nasıl hazırlamalı ve hazırlıkta nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle gerekli olan ana malzeme süzme baldır... Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur , kendimize ait olan balın tercih edilmesidir. Değişik sebepler ile kendi balımızı kullanamıyorsak güvenilir üreticilerden aldığımız balları tercih etmeliyiz.. Gerekçe olarak dışarıdan alınan bal ile kolonilerimize negatif etkiler yapabilecek unsurları da beraberinde taşımış oluruz...
Bu anlamda hazır keklerin taşıyacağı risklerin gözönünde bulundurulması tavsiye edilmektedir.
Diğer gerekli olan malzeme pudra şekeridir. Piyasada bulunan pudra şekerlerinde topaklanmayı önlemesi açısından belirli oranlarda nişasta katılmakta ve arılar nişastayı tamamen dışarı atmaktadırlar. Dolayısı ile mümkünse pudra şekerinizi kendiniz öğüttürünüz...
Peki bal ve pudra şekeri hazırlandı.. Oranlar ne olacak?
1 birim bal / 3 birim pudra şekeri


Yukarıda belirtilen oranlarda hazırlanan malzemelerden anamadde olan bal benmari usulü ile ısıtılarak kapta bulunan pudra şekeri üzerine yavaş yavaş dökülerek karıştırılıp; özdeşleşmesi sağlanır.

Yukarıdaki resimin arka planında poşetlenmiş kekler görülebilmektedir.

İyice kıvam alan kekler poşetlere doldurularak kullanıma hazır hale getirilir...

Kek hazırlığında bal ve pudra şekeri haricinde hiç bir katkı maddesi katılmasına gerek olmadığı ve bir çok arı dostu ile yapılan görüşmelerimizde de katılan katkı maddelerinin arılar tarafından dışarı atıldığına dair söylemleri ile tavsiye edilmemektedir.

Kek hazırlama görüntüleri geçtiğimiz kış aylarında İstanbul arı dostları tarafından yapılan kek hazırlama şölenine ait olup; fotoğrafları bizlerle paylaşan Sn. Murat Çakır'a teşekkürlerimizi sunarız...

1 yorum:

ADALI dedi ki...

Ali abinin canlı yayında değindiği konulardan biride. Diğer ülkelerin verimleri ve türkiyenin kıyasıydı.
Konuşmanın bir yerinde ( adamların balın hepsini çekip glikozla besliyor kışın)sözü geçmişti.

Gözümde bir halil bilen canlanıyor.
Oksalik asit araştırır ve varoaya karşı oksalik asitle aktif mücadele eder.

Formik asit : araştırır. Bizzat kendisi uygular.

Kek hazırlamada baklava şurubu veya glikoz kullanımı.

Emin kardeşim bu senin konun balsız kışlama baklava şurubundan kek yapmayla sen ilgilen.

Şİmdi yine düşünüyorum.

Halil bilen kek hazırlamada hala ısrarla baldan bahsediyorsa demek ki bi yerde yanlış yapıyorum.

Balsız kışlama ve kek hazırlarken baklava şurubu kullanmada ikinci sezonum.

Saygılarımla...