13 Kasım 2007

Arılar Gerçekten Biliyorlar...Ama Güçlü İseler..

Ağustos ayı başlarında güçlü kolonilerde 3-4 çerçevenin tamamına yakın bir bölümünün polen blokeli şekilde olduğundan bahsetmiştik.

Bu bloke konusunu o zamanlar "Geçen sonbaharda yapılan teşvik beslemesinin aynısı yapılacağı düşüncesiyle gerekli tedbiri almış olabilirler." diyerek geçiştirmiştik.

Ancak ilerleyen günlerde yurdumuzun bir çok bölgesinde ve bizlerin de bulunduğu bölgede yaşanan polen azlığı ve dolayısı ile yavru kesmeleri yaşandı.

Biz bu blokeli çerçeleri diğer kolonilere eşit biçimde dağıtma işlemini yoğun bir işçilik gerektirmesine rağmen yapmıştık.

Bu eşit dağıtım ve sonbahar teşvik beslemeleri ile kolonilerde yavrulama faaliyetlerinde negatif bir durum gözlemlenmedi.

Bir çok bölgede sonbahar teşvik beslemesine tabi tutulmalarına rağmen arıların polen yokluğundan yavru faaliyetlerinde azalmalar olduğu ile ilgili bilgiler almakta idik. Hatta polenli bölge arayışı için arı nakli seçeneği ile arılara nasıl dışarıdan polen takviyesi yapılabileceği konuları bile gündemimizde yer almıştı.

Peki özellikle güçlü arı kolonileri bu tedbiri neden alıyorlar?

Bir çok sebep gündemde konuşuldu. Ancak gördüğümüz şudur ki bu işlemi sadece güçlü koloniler gerçekleştirdi. Bu durum diğer arı ürünlerini biriktirmekte de doğru orantılı. Çünkü balı da ihtiyacından fazla olarak güçlü koloniler biriktiriyor.

Bu konu ile ilgili ilginç bir tez de Sn. Yusuf Gürbüz'ün arılarının geri nakli sonrası dönüşte Sn. Gürbüz Mozak ile arabada sohbette gündeme geldi. Kendisi "Bak arılar yazın kurak geçeceğini nasıl biliyorlardı. Polenleri nasıl da stoklamışlardı. Aslında o günlerde çok kızmıştık ama iyi de oldu." ifadelerini kullandı.

Bu ifadeler de aslında sebeplerden 1 tanesi ancak gözümüzden kaçırdığımız bir konu zayıf kolonilerin yazın kurak geçeceği ile ilgili algıları yok mu?

Bu durumda yaptığımız uygulama ile bizler bu blokeli çerçeveleri tüm kolonilerimize dağıtmış ve diğer zayıf kolonileri de desteklemiştik.

Son kontrollerde bu polen blokeli çerçevelere dikkat çekici şekilde rastlamadık. Bu şekilde verdiğimiz çerçevelerde hemen yavru alanı açılıyor ve ana yumurtlama sonrası bu alan gittikçe genişletiliyordu.

Bu konuda çıkarılacak dersler olarak; güçlü koloniler ile çalışılması ile , dikkat çekici olarak bal , polen , yavru vb. yoğunlaşma olan kolonilerden uygun zamanlarda diğer kovanlara takviyeler ile eşitlemeler yapılmasıdır.

Keşke bu tür polen blokeli çerçeveleri kışın saklayabilsek... Düşünsenize Mart ayında böyle bir çerçeveyi koloniye verdiğinizi...

Direk İskender Döner muamelesi görür o çerçeve....

Bu Konu İle İlgili Daha Önceki Haber

Hiç yorum yok: