17 Şubat 2008

Polen Varsa Yavru Olacak. Yoksa...

Kolonilerde erken ilkbaharda yavru faaliyetinin başlayabilmesinin, kolonideki polen varlığına bağlı olduğunu biliyoruz.


Peki şu anda kolonilerimizde polen mevcut mu?


Geçtiğimiz yıl yaz aylarında yaşanan kuraklık sebebiyle yaz sonu ve sonbaharda kolonilerin yavrulama faaliyetlerinde aksamalar yaşandı.


Sonbahar teşvik beslemesi ile stoklarda bulunan polenin büyük bir bölümü de kullanıldı.


Tahminim bir çok bölgedeki kolonilerde polen stoklarında eksiklikler var. Bu da demektir ki kolonilerin yavrulama faaliyetlerinde gecikmeler yaşanacak.



Marjinal fayda kavramını iktisat bilimi ile ilgilenenler bilir.

İşte erken ilkbaharda bu şekilde bir polenli çerçevenin marjinal faydasının hesabı zirve değerler taşır.


Peki yurtdışında durumlar nasıl?


Yurtdışındaki arıcılık ile ilgili site ve blogları taradığımızda bizlerin yaptığı gibi bal ve pudra karışımı kek ile besleme görüntülerine rastlamıyoruz.

Peki neler yapıyorlar?


İlk önce arıları beslemekte kullanmak üzere hazırladıkları şeker şuruplarını mutlaka invert şeker haline dönüştürüyorlar.


İnvert şeker
Şeker şurubunun içerisine asitli bir katkı yapmak üzere limon suyu veya krem tartar katıldığında şeker şurubu invert şeker haline dönüşmektedir. Bu durumda sakkaroz iki bileşenine, glikoz ve fruktoza indirgenir ve şeker kristallerinin boyutu da küçülmüş olur. Kristallerin küçülmesiyle topaklanma yani kriştalleşme daha az görülür.


Krem tartar
Fırın ürünlerinde kimyasal bir mayalama maddesi olarak kullanılır. Ayrıca hamur kabartma tozlarında da asit maddesi olarak kullanılır.


Cass Cohenour blogunda yapmış olduğu paylaşımlarda şeker şurubunun nasıl invert şeker haline dönüştürdüğünü anlatıyor.

4 litre şeker şurubuna 1 çay kaşığı krem tartar atıp karıştırarak işlemi tamamlıyor.

Biz bu işlemi yapmadan arıları sıvı teşvik beslemesine tabi tuttuğumuzda arılar kendi enzimlerini kullanarak bu işlemi yapıyorlar.

İnvert şeker haline dönüştürmenin faydası, arılar tarafından taşınamayan sıvının besleme kaplarında kristalleşmesini önler.

Bu işlemi limon suyu kullanarak yapmakta mümkün. Sonuçta limon suyundaki asitte, invert şeker haline dönüştürür.

Reçeller de invert şekerlerdir. Çünkü yapımları esnasında kullanılan meyvelerin asitleri yardımıyla invert şeker haline dönüşürler.

Sıvı beslemede kullandıkları maddelerin bizim kullandıklarımızdan hiç bir farkı yok. Çünkü bizler sıvı beslemede kolonilerin tüketiminden daha az beslemeye tabi tutuyoruz. Bu anlamda besleme kaplarında sıvı besinin kalıp kristalleşmesi pek görülmüyor.

Katı beslemeyi nasıl yapıyorlar?

Geçtiğimiz günlerde de konusu geçtiği gibi kuru şekerle besliyorlar.

Koloninin üzerine bir ilave koyarak kuru şekeri bu şekilde veriyorlar.

Diğer bir metod olarak BEE CANDY dedikleri ve özellikle kendi yaptıkları fondan şekerine benzer malzemeyi kullanıyorlar.

Bu arı besininin nasıl hazırlandığına dair görüntüleri City Bees Toni blogunda ayrıntılı anlatıyor.

Hazırladıkları 4:1 oranındaki koyu şerbeti, her yarım kg. için 1 çay kaşığı olacak şekilde beyaz sirke katarak yüksek ısıda kaynatıp, daha sonra soğutmaya alıp, mikserle çırpıyorlar.

Koyulaşan ve katılaşan malzemeyi alıp genellikle boş petek gözlerine dolduruyorlar. Bu şekilde koloniye veriyorlar.

Spatula yardımıyla petek gözüne yerleştirilme işlemini görüyorsunuz.

Ancak bizim kolonilerdeki açlık sorununu bu şekilde çözmek çok zor. Çünkü bu peteği salkımdaki koloniye nasıl vereceğiz? Çerçevelerin üzerinden vermek daha avantajlı.

Fondan şekeri de bu amaçla çok rahatlıkla kullanılabilir. Ancak bu tür beslemelerde arılar sadece hayatlarını idame ettirirler.

Peki erken ilkbaharda yavru faaliyetini polen veya polen ikameli ürün vererek desteklemek mümkün mü?

Kolonilerimizde polen azlığı sebebiyle yavru faaliyeti hızlanması, dışarıdan polen gelecek tarihlere sarkacaktır.


Polen Keki Hazırlama konusunu Cass Cohenour blogunda görüntülerle açıklamış.

Yurtdışında bu ürüne POLLEN PATTY diyorlar.

Biz ne diyeceğiz?

"Polen keki" uygun olur herhalde.

İlk önce invert şerbeti hazırlıyorlar.

Daha sonra polen ikame ürünü olan soya unu , bira mayası ve kuru süt tozundan elde edilmiş malzemeyi bu şerbete katarak karıştırıyorlar.

Bu işlem için güçlü bir matkap ve özel bir uç kullanmışlar. Aslında bizim kekte böyle karıştırılabilir.

Ayrıca polen ikame ürün yerine baharda toplanan polenler kurutulup bu şekilde öğütülse aynı işlemi görür mü?

Polen dışında bulunan kabuğun parçalanması için buhara tabi tutulma işlemi de kullanılabilir.

Güzelce karıştırılan polen keki spatula yardımıyla alınıyor.

Birilerinin kulakları çınlasın, yağlı kağıt üzerine konuluyor.

Daha sonra koloniye veriliyor. İşte bu besleme sonunda arıları yavru faaliyetine geçirecek malzeme koloniye verilmiş oluyor.

Peki neden beslemede bal katkılı ürün kullanmıyorlar?


Hastalık riski taşıması yanında en dikkat çekici olan bir özellik olarak, ikame edebildikleri ürünlerin yerine mutlaka ikame ürünleri kullanıyorlar. Zaten ikame ürünler daha az masraflı olarak elde edilebiliyorlar.


Ancak yine de ülkemizde bal, gerçek değerini bulmadığından; arıcıların arılarını bal ile beslemeye devam edeceğini düşünmekteyiz.

Bal veya bal katkılı katı besinle beslemek ile fondan şekeri veya benzeri ürünle beslemek arasında fark var mıdır?

Bal güvenilebilecek bir yerden temin edildikten sonra, içersindeki polen parçacıkları sayesinde yavru yetiştirmeye destek açısından daha avantajlı sayılabilir.

7 yorum:

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Gel bizler polen veren araziye yani daha sıcak iklime arılarımızı götürelim. Polen problemini çözelim. Hafta sonuna Nakliye başlaya bilir.

HB dedi ki...

Ne olacak 10 koloniyi hazırlamaya..
10 dakikalık iş. Hadi dedin mi olay tamamdır.

Fatih dedi ki...

merhaba benim asil merak etigim turkiyeden aldigim bazi kitaplardada suttozu kullanilmasindan bahsediyor ancak muhsin hocanin kitabinda suttozu ve sut urunlerinin arilarda toksit etki yaptigini yaziyor acaba suttozu arilara yarayan bir mademi yoksa zarar veren bir mademidir
saygilarimla

UĞUR KIRAN dedi ki...

Üstadım yapıla yorumlara benimde eklemek istediğim şu:
Yazınızda bahsettiğiniz polen ikame yemlerinden bende kışa girerken bir kovanım için hazırlayayım dedim.Ancak hazırladığım maddeye katmış oldugum maddelerin( süt tozu,bira mayası ve soya unu) bir tanesi yağlı bir maddeymiş , yağlı olan madde sanırım soya unu idi.Literatürde ise yağsız soya unu kullanmaktan bahsediyor oysaki ülkemizde yağsız soya unu bulmak bence imkansız.Dolayısıyla en güzeli bildiğimiz yöntemlere devam etmek gibi geliyor bana.İyi çalışmalar.

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar
Süt tozu arıya zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Poleni ikame etmenin en iyi yolu kek yapımında öğütülmüş polen kullanmaktır.

ŞEKERLİ dedi ki...

Selamlar Halil bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler farklı bir şey öğrendim.Bahsettiğiniz blokta şurubun şekerdeki sakkarozun bileşenlerine ayrılması için 20 dakika kadar kaynatılmasını yanmaması için karıştırılmasını söylüyor.Bize söylenen de tam tersi yanlış anlamadıysam kaynatılırken yanmadığı sürece galiba problem yok.Bu konuda sizin görüşünüz nedir öğrenebilirmiyim? İyi çalışmalar.


Sayglarımla
Ali Şekerli

TUNCAY ERDEM dedi ki...

Halil Abi Su Kek olayini okuyunca aklima hemen gecen sene abimin yapmis oldugu kek aklima geldi.Kendi arilarina yemek nesip olmamişti Ama Senin arilar dahil olmak uzere hic bir ari yemedi. Icerik olarak bal, sut tozu, soya unu ve koyu serbet vardi. Hatta karincalar bile yemedi :)))